In dit artikel wil ik je een stuk informatie bieden dat kan helpen om je perspectief ten aanzien van jouw persoonlijke loopbaanvragen te verbreden. Deze nieuwe invalshoek kan je helpen om je toekomstige loopbaankeuzes makkelijker te maken. Volgende week wil ik je graag aanvullende tips geven om de informatie in dit artikel voor jezelf ook goed te kunnen toepassen.
Twijfel je wel eens over je huidige carrière? Vraag je jezelf geregeld af wat je dan wel zou willen? Vraag je jezelf af welke baan je dan wel echte voldoening zal geven voor de lange termijn?
Grote kans dat er dan steeds vele puzzelstukjes door je hoofd schieten, bijvoorbeeld:
- “Als ik voor die andere baan kies, dan ga ik minder verdienen, maar ik hoef wel minder ver te reizen.”
- “De inhoud van het werk lijkt mij leuker, maar de groeimogelijkheden zijn beperkter.”
- “Ik word gek van mijn collega´s en de sfeer op mijn huidige werk. Ik wil er zo snel mogelijk weg, maar ik kan hier volgend jaar misschien wel weer doorgroeien.”
- “Misschien wil ik wel voor mijzelf beginnen, maar ik weet niet of ik voor de bijbehorende onzekerheid wil kiezen.”
Allemaal logische vragen. Het is daarbij niet altijd mogelijk een oplossing te vinden waarbij alle puzzelstukjes precies in elkaar zullen passen. Je zult bepaalde elementen zwaarder moeten laten wegen dan andere, om uiteindelijk tot een beslissing te kunnen komen.
Het belangrijkste puzzelstukje tussen alle vragen draait echter helemaal niet om jou. Het belangrijkste puzzelstukje met de meeste kracht en energie in zich richt zich volledig op de ander, of beter nog, de anderen. Het allerbelangrijkste element in de puzzel is namelijk om te bepalen wat jij de wereld te bieden hebt dat aansluit op wat de wereld nodig heeft. Wat voor toegevoegde waarde zou jij tot in het oneindige willen leveren aan iedereen die daar behoefte aan heeft. Daarachter ligt je passie en misschien zelfs een missie besloten.
Het is de ´waarom´ vraag van het hoogste niveau. En een sterk ´waarom´ heeft de kracht in zich langdurig weerstand te bieden aan tegenslagen en ongemakken die voortkomen uit de richting die je hebt gekozen. Nietzsche gaf dit principe mooi weer in het volgende citaat:
“He who has a strong enough ´why´, can bear almost any´how´.”
Een sterk ´waarom´ maakt je dus weerbaarder en geeft extra doorzettingsvermogen. Er zijn echter twee vormen van het ´waarom´:
- Een instrumenteel ´waarom´ gericht op jezelf en op zelfbehoud.
Hieronder vallen zaken als inkomen, pensioen, doorgroeimogelijkheden, enzovoorts. Alles dat erop gericht is om ervoor te zorgen dat je in je levensonderhoud kan voorzien en je doelen ten aanzien van je persoonlijke leven kan verwezenlijken. Hieronder valt ook de zorg voor je naasten.
- Een fundamenteel en intrinsiek ´waarom´ gericht op waarde toevoegen voor anderen in de wereld.
Bedrijven maken uitgebreide analyses van de behoeften van hun klanten. Zij zoeken tot in detail uit hoe en waar zij waarde kunnen toevoegen op basis van wat ze doen en wat ze kunnen. Dat is wat jij ook kan doen en waarmee je een hele nieuwe energiebron kan aanboren voor jezelf, die je een ´drive´ en een gevoel van voldoening geeft, waarmee je veel beter kunt omgaan met tegenslag en ongemak.
Door middel van een intrinsieke missie kan je meer ´zin´ geven aan je bestaan. En zingeving ontstaat op het moment dat je iets doet met een breder belang dan je eigenbelang. Sommige mensen vinden dit bijvoorbeeld ook in vrijwilligerswerk, of een speciaal project binnen hun eigen organisatie.
Maar ook de bewuste keuze voor een specifiek bedrijf of een specifieke organisatie met een missie en doelstellingen die voor jou van belang zijn geven uiting aan jouw intrinsieke motivatiefactoren. Denk er eens over na. Sta jij achter de missie van je bedrijf? Sta jij achter de missie van jouw functie binnen het bedrijf? Vind je dat het er toe doet, wat jij en je collega´s doen? Of doet het je eigenlijk weinig? Is er een zaak waarvoor je zou willen vechten? Laat je gedachten er eens over gaan en ontdek bij welk hoger doel jouw innerlijk vuur, jouw passie gaat branden. Misschien vind je daar de energie en gedrevenheid, die dat half uurtje extra rijden ruimschoots compenseert.
Volgende week wil ik je nog een aantal tips geven bij dit onderwerp. Wil je mijn blogberichten wekelijks direct ontvangen, stuur dan een e-mail met je verzoek en eventuele vraag via de contactgegevens op mijn website.
Comments are closed.