Dit is geen anti-oproep tegen internet. Zeker niet. Het is voer ter overweging.
Ik kreeg van een vriend een interessant artikel doorgestuurd met daarin een interview met de vooraanstaande journalist Nicholas Carr. In dat artikel geeft hij toelichting over zijn laatste boek, The Shallows.
In het kort
Carr beschrijft in zijn boek de vervlakkende invloed die het internet heeft op het menselijk brein en denkvermogen. Er is wetenschappelijk aangetoond dat internetgebruik leidt tot een fysieke verandering van de hersenen. Er ontstaat een focus van de hersenen op het snel scannen van losse informatiefragmenten. Deze focus gaat ten koste van concentratievermogen, lineair denken (verbanden leggen) en creativiteit. Deze capaciteiten verleren we op termijn als we geregeld surfen op het web, op zoek naar informatie.
Hier de link naar het interview.
Hier de link naar zijn video.
De bevindingen van Carr en de onderzoeken die hij beschrijft zette mij best serieus aan het denken. Als hij 100% gelijk heeft, dan kan dat best een grote impact op de wereld en de mensheid hebben in het algemeen.
Maar wat betekent dit in relatie tot de ontwikkeling van je loopbaan en carrière? (3 tips onderaan dit bericht)
Ik denk dat het fenomeen dat Carr benoemd heeft ook vergaande gevolgen met zich meebrengt op het gebied van loopbaanontwikkeling. Waarom?
1. Feiten helpen je niet om jezelf en je voorkeuren te leren kennen.
De basis van een duurzame carrière-ontwikkeling is een goed begrip van jezelf als mens. Het is belangrijker jezelf te begrijpen, dan dat je 1001 feitjes over jezelf kan benoemen. Je dient te begrijpen hoe jouw gedrag, gedachten en gevoelens samenhangen. Dat begrip zorgt voor een stevig en duidelijk zelfbeeld. Er zit verband in alle elementen van je persoonlijkheid. Een groeiende focus op losstaande informatiebrokken door het vele internetten, verdringt het vermogen om jezelf te begrijpen, ten voordeel van feitenkennis. Het ‘waarom’ achter de dingen die je doet maakt juist contact met je algemene drijfveren. Zonder dat ‘waarom’ zegt het niks over jou als persoon en is het een kleurloos feitje.
Verschil (overdreven weergegeven):
- Persoon X: Ik ben voetballer, punt.
- Persoon Y: Ik ben voetballer omdat ik het leuk vindt om in teamverband actief te zijn en gezamenlijk te strijden voor een competitief doel. Daarnaast vindt ik het belangrijk om vitaal te leven en daarom maakt sport een belangrijk deel van mijn leven uit. Ik merkte al vroeg dat ik een redelijk goed balgevoel had en heb veel op straat gevoetbald, waarbij ik jong mijn voetbal skills ontwikkeld heb.
Persoon X noemt het feit, persoon Y begrijpt hoe het feit een feit is geworden. Dit vermogen geeft je de mogelijkheid om andere links te leggen tussen jouw persoonlijke kenmerken en jouw levenskeuzes. Je gaat jezelf echt begrijpen.
2. Concentratie is noodzaak om je passies en drijfveren te vinden en ontwikkelen.
Nadenken over jezelf is nodig om jezelf te leren kennen en begrijpen. Concentratie is een vereiste om goed en diep te kunnen nadenken over jezelf. Zoals Carr aangeeft verleren we het vermogen ons op 1 informatie-element te concentreren en dit te doorgronden. Dat gebrek aan concentratie kan ons verder af houden van het ontdekken van passie en drijfveren, die voortkomen uit een geconcentreerd zelfonderzoek. Nadenken over jezlef is extra lastig, omdat alles wat in je hoofd en gevoelsleven omgaat niet tastbaar is. Je kunt niet je naar buiten gerichte zintuigen gebruiken om je te focussen. Als je leert voor een studie is het boek voor je neus een goed object om je op te concentreren. Over jezelf nadenken zit allemaal ontastbaar in je geest.
Je kunt het jezelf makkelijk maken, door er aangename momenten voor jezelf van te maken. Bekijk daarvoor de tips onderaan.
3. Context en onderlinge verbanden leveren de meest waardevolle informatie.
Internetten ontwikkelt een groeiende focus op brokken informatie zonder al te veel aandacht voor de bijbehorende context. Juist die context en verbanden geven jou hints in de richting van je passie.
Wat hebben je verschillende interesses gemeen? Wat is de onderliggende gemene deler? In welke situaties en omgevingen worden die interesses meer of minder aangewakkerd? Die verbanden helpen je juist in de richting van je ware passie en drijfveren.
Dat inzicht is er vaak niet na 2 of 3 van die vragen. Het is een proces, waarbij het beeld langzaam steeds duidelijkere contouren laat zien. Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het gaat en hoe sneller je er veel belangrijke informatie uit kan halen.
Dus:
Mijn conclusie is dat de ontwikkeling die Carr heeft beschreven zeker een risico vormt. Juist bij een goede en duurzame loopbaanontwikkeling. Om het risico te vermijden dat je veel moeite zult ondervinden om jouw rol en jouw weg te vinden in de maatsdchappij, zul je de bovengenoemde principes in de gaten moeten houden voor jezelf. Hieronder een aantal tips, die je vermogen om goede loopbaankeuzes te maken waarborgen en je wapenen tegen de vervlakking door het internet:
1. Plan geregeld tijd in om enkel en alleen over jezelf en je loopbaan na te denken.Maak hier een prettig momentje voor jezelf van. Neem een lekkere stoel, een lekker drankje en bedenk jezelf dat je alleen maar gaat nadenken over wat je leuk vindt en waarom dat is. Doorbreek af en toe je dagelijkse en misschien gehaaste routine.
2. Sluit alle electronica om je heen hierbij af. Computer, telefoon, TV, etc. Vermijd alle afleiding.
3. Gebruik 1 notitieboek, om al je gedachten expliciet op te schrijven. Alles wat je hebt opgeschreven en terugleest helpt om makkelijker verbanden te kunnen leggen en zaken in de context te kunnen plaatsen.
Comments are closed.