In onderstaand filmpje beschrijft Sir Ken Robinson de noodzaak tot ingrijpende onderwijsontwikkelingen. In dat filmpje laat hij ook in 30 seconden het geheim van het vinden van je passie zien. Hij laat onbewust zien, hoe het principe werkt waarmee je jouw passie kan vinden. Hij heeft het over de ‘aesthetica’ versus de ‘anesthetica’.
Huh…,maar wat houdt dat dan in?
Anders gezegd: Staan je zintuigen, sensori-emotionele waarden en sentimenten aan of juist uit? Oftewel: staan al je zintuigen en emoties wel ‘open’ om je passie waar te kunnen nemen?
Nog simpeler gezegd: Laat je iets dat je ervaart of overdenkt echt zintuigelijk en emotioneel ‘landen’ in je bewustzijn, of neem je het alleen cognitief waar? Voel je de ervaring, of denk je er alleen over na? Daarin zit het verschil tussen het wel of niet vinden van de eerste vonken van je passie.
Hij relateert dit aan kunst, versus de medicatie van kinderen met ADHD.
Bekijk van dit filmpje de halve minuut van 5.51 tot 6.32.
De sleutel tot het ontdekken en ontsteken van je passie, zit dus in het openstellen van je zintuigelijke gevoelsleven. Je zintuigen en emoties bezitten het vermogen om je te vertellen of iets je inspireert, of dat er een vonkje in jouw binnenste ontstaat bij alles wat je bedenkt en beleeft.
Je gedachten missen dit vermogen. Die gaan alleen over de feiten en laten je waardeoordeel daarbij buiten beschouwing. Daarom kun je dus niet bedenken wat je leuk vindt of wat je motiveert. Je moet het ervaren en beleven!
En hoe doe je dat dan?
Simpel! Het is hartstikke makkelijk en iedereen kan dit. Stel jezelf altijd de vraag wat JIJ er ECHT van vindt en stop dan met denken. Luister naar je gevoel en beschrijf de ervaring in termen die een waardeoordeel weergeven en niet alleen een oordeel. Leef jezelf in, alsof je naar een kunststuk, of een film kijkt.
Vind JIJ het cool, leuk, prettig, irritant, of inspirerend? Wat doet het met JOU? Probeer je neiging te beheersen om er een objectief en algemeen oordeel over te geven. Dus minder in termen van ‘goed’ of ‘slecht’ termen zeg maar. En meer in subjectieve termen van ‘leuk’ of ‘niet leuk’.
En wanneer doe ik dat dan?
Altijd, bij alles dat je beleeft en overweegt!
Bijvoorbeeld bij een etentje (wat vond ik de mensen, het eten, de ambiance, de gesprekken, etc.?)
En zo ook bij het nadenken over een nieuwe baan. (Leef je volledig in, in de nieuwe positie en stel jezelf met een ‘open’ gevoel de vraag hoe je die rol zou ervaren.) Wat vind je gevoelsmatig van de nieuwe collega’s, van je nieuwe bezigheden en verantwoordelijkheden, etc.?)
Dit is de enige manier om je passie te ontdekken en het vereist voor sommigen wat training. Maar blijf aan het volgende denken:
“Je blijft ook terug blijft komen in de sportschool, ondanks dat je door de training van gisteren niet direct een zichtbaar, strakker lijf hebt gekregen.”
Comments are closed.