Gedachten zijn feiten. Nulletjes en eentjes. Je gevoel kent waarde aan die feiten toe. Vind ik het leuk, of niet leuk? Ben ik het ermee eens of niet? Sta ik erachter, of niet? Met je gevoel komt jouw persoonlijkheid met individuele waarden, overtuigingen en moraliteit naar boven. Je intuïtie verschaft je de zekerheid of je gevoel juist is. Op basis daarvan vorm je jouw persoonlijke mening ten aanzien van elke gedachte en elke keuze.
Het bovenstaande is de reden dat denken alleen niet genoeg is om de keuzes in je loopbaan te kunnen maken. Denken is belangrijk om verstandige keuzes te maken in je leven. Maar denken draagt niet de capaciteit in zich om je persoonlijkheid te vertalen naar persoonlijke voorkeuren.
In mijn optiek bestaat loopbaanadvies uit 2 fasen:
1) Gevoelsmatig: Wie ben ik, wat zijn mijn waarden en principes, wat vind ik leuk om te doen en wat geeft mij voldoening?
2) Rationeel: Hoe kan ik deze vaste gegevens (je bent wie je bent en als je iets leuk vind kan je dat soms niet rationeel verklaren), op de meest verstandige en effectieve manier materialiseren in de wereld?
De grote valkuil hierbij is om te snel van stap 1 naar stap 2 te gaan. Het gevoel en je intuïtie zijn nog niet sterk genoeg, waardoor ze de realiteitstoets van je verstand nog niet kunnen weerstaan. Het gevaar is dat je de optie dan direct loslaat en een volgend alternatief gaat toetsen. Op deze manier kom je al snel in een gedachtecirkel terecht, waar je op verstand alleen niet uit zult komen.
Je zult bij mensen die vanuit hun passie leven misschien herkennen dat ze niet alles kunnen verklaren, maar wel heel zeker zijn van wat ze willen en doen. Het gevoel, de passie, de intuïtie het zijn wie ze zijn, is zo sterk geworden dat het sterker is dan de remmende kracht van de obstakels die ze op hun weg misschien zullen tegenkomen.
De belangrijkste tip voor de gemiddelde westerse, hoog opgeleide student of professional is dan ook om meer tijd, ruimte en bewustzijn te creëren voor de gevoelsmatige waarden en je intuïtie, die jouw persoonlijkheid kleur en richting geven.
Hoe doe je dat, meer ruimte aan je persoonlijkheid geven?
Helaas is daar niet een simpel stappenplan voor te geven. En dat bijt juist met de rationele manier van denken waar wij allemaal in opgegroeid en opgeleid zijn. We verwachten, concrete, tastbare, ondubbelzinnige, strakomlijnde, meetbare resultaten. Jammer genoeg werkt persoonlijke voorkeur en moraliteit niet volgens die methodologie. Dat werkt op een geleide schaal, waarbij subtiele resultaten zich gevoelsmatig aandienen in je bewustzijn, mits je er voldoende bewust bij stilstaat.
Tips:
1) Vraag jezelf bij elk feit af hoe het voelt. Voelt het goed, wordt je er enthousiast van, of remt het je juist? Wat zegt je intuïtie? Zoek naar subtiele hints. Het is wellicht nodig, om je gedachtestroom hierbij vooraf enigszins te neutraliseren. Ga rustig zitten, adem een aantal keer diep, mediteer, doe wat yoga, breng je bewustzijn naar je lichaam, wees mindful. Alles wat helpt om je bewustzijn naar je fysieke lichaam en dus ook je gevoel te brengen en meer weg van je hoofd. Je verstand is later pas van belang.
2) Koop een journal, of notitieboek. Schrijf alles op, waarvan je het idee hebt dat je dat leuk vind, of dat je positief aantrekt. En nu de truc: Lees alles wat je hebt opgeschreven 1x per week door. Ben je het er nog mee eens? Roept het nog hetzelfde gevoel op? Als dat zo is dan bevestig je jouw gevoel. Ditversterkt je passie en je intuïtie, waarbij je gevoel en voorkeuren steeds duidelijker worden. Je kan het niet verklaren of beschrijven, maar je merkt dat het zo werkt. En dan wordt het ineens veel makkelijker om keuzes te maken.
3) Boektip over de balans tussen intuïtie en ratio:
Het boek wordt niet meer in het Nederlands uitgegeven, maar ik heb nog een oude Nederlandse versie liggen die je kan lenen als je wilt.
Als je na het lezen van dit bericht het idee hebt dat dit principe jou kan helpen om keuzes te maken, bel mij dan gerust een keer op om over jouw persoonlijke situatie te sparren.
Comments are closed.