Succesvol loopbaanadvies is voor een groot deel afhankelijk van je perceptie over het proces. Ik zal dit aan de hand van een metafoor proberen te illustreren:
“Loopbaanadvies is als het leren van een taal.”
Je moet ervoor werken om je woordenschat te vergroten en de grammatica te leren kennen. Na enige oefening kun je al enkele zinnen maken en jezelf enigszins staande houden in een vreemd land. Maar hoe meer je oefent en leert, hoe beter je de taal leert kennen.
Een van belangrijkste issues die ik vaak tegenkom in mijn praktijk is dat mensen vaak een verkeerd beeld van het proces van loopbaanadvies hebben. Heel vaak merk ik dat mensen in één enkele stap van A naar B willen. Ze zoeken naar een concreet, en afgebakend antwoord (in de vorm van een baan), die als oplossing dient voor de vele vragen, of eisen op het gebied van carrière en persoonlijk leven.
Genoeg uitdaging, leuke collega´s, niet te lange reisafstand, goede ontwikkelingsmogelijkheden en ook een aantrekkelijk salaris zijn allemaal realistische eisen in de huidige tijdgeest. Het zoeken naar één passend antwoord voor al deze afwegingen is simpelweg onmogelijk. Deze niet-effectieve perceptie van het proces is dan de grootste belemmering voor een succesvol loopbaanadviestraject. Als je dit op de metafoor betrekt is het alsof je na het leren van eerste woorden van een vreemde taal al een troonrede wilt gaan schrijven.
Het aanpassen van je perceptie opent de deuren om op een andere manier successen te meten en de ontwikkeling van je loopbaan een boost te geven. Het benaderen van loopbaanontwikkeling als het leren van een taal helpt daarbij.
Stel dat je niet goed weet wat je wit qua carrière, of je talenten niet goed onder woorden kunt brengen. Probeer het proces dan eens te bekijken alsof je een vreemde taal gaat leren. De taal bestaat al. Jouw persoonlijke voorkeuren en kwaliteiten bestaan namelijk al in jezelf, je kent ze alleen nog niet goed genoeg, maar zult ze nog beter moeten leren kennen. Net als bij het leren van een taal zul je woordenlijsten moeten opschrijven en blijven herhalen, zodat ze zich in je lange termijn geheugen nestelen. Alleen zo voorkom je dat je spelfouten maakt , als je toch aan die troonrede wilt gaan beginnen.
Schrijf je passies en talenten op vraag jezelf af, of ze nu op een ´d´of een ´t´ eindigen (spreekwoordelijk gezien). Zorg dat je ze tot in details kent en ook kan reproduceren. Dan ontstaat vanzelf het vermogen om de grotere carrière vragen te beantwoorden.
Hou de metafoor dan eens vast, als je twijfelt over je huidige baan en niet goed weet wat je dan wel wilt. Verleg je focus van het einddoel, naar het geboekte resultaat. Onderzoek wat je al kan met dat resultaat, in plaats van dat je direct een troonrede wilt gaan schrijven.
Comments are closed.