Loopbaanadvies bestaat feitelijk uit twee delen. In het eerste deel richt je jouw blik naar binnen. Je onderzoekt jezelf als mens en als werknemer of ondernemer. In het tweede deel richt je jouw blik naar buiten. Je onderzoekt de buitenwereld en de arbeidsmarkt.
De grootste valkuil binnen loopbaanadvies is om te weinig naar binnen te kijken. Het is nu eenmaal verleidelijk om snel naar de buitenwereld te kijken, want daar vind je concrete banen en oplossingen. En de nabijheid van concreet houvast in de vorm van een functieprofiel maakt mogelijke oplossingen zichtbaar en tastbaar, wat zekerheid en rust geeft.
Wat is dan de valkuil?
Een te snelle keuze die onvoldoende aansluit bij jou als individu en bij jouw persoonlijke missie, doelen en verlangens. De valkuil is een ´quick-fix´ in de vorm van een functie, of positie die je vroeg of laat toch problemen gaat opleveren, omdat deze te weinig in overeenstemming is met jouw karakter, kwaliteiten en wensen.
Waar bestaat de eerste stap dan uit?
“Wie ben je?”, “Wat wil je?” en “Wat kan je?” zijn de drie basisvragen van loopbaanadvies.
Wat zijn je belangrijkste persoonlijke waarden en karaktereigenschappen? Wat zijn je persoonlijke principes, die je gedrag en acties vorm geven? Wat vertegenwoordig jij als mens hier op de wereld?
Wat zijn je talenten? Waar ben je goed in? Wat gaat vanzelf? Waar lever je de meeste toegevoegde waarde?
Wat vind je leuk om te doen? Welke taken en bezigheden spreken je aan? Wat wil je realiseren in de wereld? Wat wil je bijdragen? Waar krijg je een goed gevoel van en waardoor ervaar je positieve energie?
Bovenstaande vragen zijn misschien niet de meest eenvoudige vragen om zomaar even te beantwoorden. Maar ze zijn o zo belangrijk om een plezierige en succesvolle carrière op te kunnen bouwen. Ik zou de stelling willen verdedigen dat alle succesvolle en gelukkige mensen doen wat ze echt leuk vinden om te doen en dat ze in alles wat ze doen hun persoonlijke missie uitdragen. Ze hebben nagedacht over bovenstaande vragen en gemerkt waar hun innerlijk vuur van gaat branden. Zo hebben ze hun eigen passie en ambitie gevonden en ontstoken. De rest volgde bijna vanzelf. Het verdere verloop paste allemaal in het grote plaatje. Het plaatje van hun unieke persoonlijkheid, dromen en capaciteiten.
Op het moment dat bovenstaande drie basisvragen volledig helder waren beantwoord, diende stap twee zich vanzelf aan. Nu met het verschil dat de invulling van stap twee van binnen kwam in plaats van buiten. “Hoe kan ik mijn missie omzetten in daden en hoe kan ik mijn leven inrichten in aansluiting op mijn persoonlijkheid en mijn diepste behoeften?” Ze zoeken wat bij hen past in plaats van waar zij bij zouden passen. De eigen persoonlijkheid wordt leidend in de zoektocht naar de juiste carrière.
Hoe meer je leven en carrière in overeenstemming zijn met wie je bent, samen met je kwaliteiten en wensen, hoe minder frictie er vanzelfsprekend ontstaat. De concrete invulling van jouw loopbaan vloeit op een natuurlijke manier over vanuit jouw eigen unieke persoonlijkheid. Alles gaat soepeler, omdat je bij alles wat je doet geen moeite hoeft te doen om jezelf aan te passen. Je ervaart minder weerstand en frustratie in alles wat je doet. En je hebt een grotere buffer, omdat oneffenheden en tijdelijke tegenslagen niet opwegen tegen het diepe besef van jouw lange termijn behoeften en doelen.
Een stevig fundament realiseren
Voordat je een huis bouwt maak je een tekening en sla je flink wat heipalen flink diep in de grond. Daarmee leg je een fundering onder je huis zodat het later niet zal verzakken.
De drie basisvragen fungeren als bouwplan en fundering. Hoe meer je nadenkt over de drie basisvragen, hoe steviger je de heipalen van jouw persoonlijke leven en carrière in de grond slaat.
Hoe weet je dat je ver genoeg bent?
Simpel. Voel je vuur van binnen branden? Dan zit je in de goede richting. Er is niet een concreet omslagmoment en je zult het vanzelf opmerken als het begint te smeulen. Je voelt vanzelf de intrinsieke motivatie opborrelen om het idee, het gevoel vorm te geven en te realiseren. Om je drive om te zetten in daden en te concretiseren in acties en daden. En je kunt je vuur steeds verder blijven opstoken. Hoe meer kooltjes je op het vuur gooit, hoe harder het van binnen gaat branden. En kooltjes vind je bij het beantwoorden van de drie basisvragen.
Het is allemaal geen hogere wiskunde op zich. Het is hooguit nog wat vaag en abstract in het begin. Het zijn open en brede vragen. Hoe meer je deze opdeelt in kleine stukjes en deelvragen, hoe makkelijker en concreter het beantwoorden van de vragen wordt. Pak pen en papier en schrijf de drie basis vragen op. Formuleer deelvragen voor jezelf en weeg verschillende alternatieven af op papier.
Comments are closed.