Iedereen met loopbaanvragen zou het liefst één antwoord vinden (vaak in de vorm van een concrete baan), waarmee in een keer alle vragen van tafel geveegd kunnen worden. Helaas bestaat ‘het’ antwoord vaak niet, omdat je stiekem de neiging hebt een utopie na te streven, waarin al je wensen kunnen samenkomen.
Met een aantal simpele technieken kan je toch erg dicht in de buurt komen van je ‘utopie’ en al je loopbaanvragen beantwoorden. Hieronder een aantal tips hoe je dat kunt doen:
1) Hoe meer eisen aan een (loop)baan, hoe minder opties er aan al die eisen voldoen.
Iedereen wil het liefst voor een duppie op de eerste rang zitten. Dat is op zich een goed streven. Als het (onbewust) wordt tot het nastreven van een utopie, dan werkt het tegen je. Er zijn dan minder banen voorhanden, die al die wensen tegelijkertijd inwilligt.
De meeste ruimte creëer je door de eisen en wensen weg te strepen die feitelijk helemaal geen prioriteit blijken te zijn.
Prioriteiten zijn altijd persoonlijke afwegingen, maar ééntje waar je sowieso eens over na kunt denken zijn de verwachtingen van anderen. Als je die wegstreept en meer kan focussen op WAT JIJ NU ECHT WILT, dan creëer je een zee van ruimte voor jezelf.
2) Pak je wensen om de beurt eens goed vast.
Denk ook aan: “He who has a strong enough why, can bear almost any how”. Prioriteiten van een ‘hogere’ orde en van daadwerkelijk belang, overschaduwen de invloed van feitelijk minder belangrijke elementen. Pas als je hier afzonderlijk over nadenkt, ga je dit onderscheid ervaren.
Probeer niet alles tegelijk af te wegen, maar juist één enkele wens of eis eruit te pikken. Sta er eens apart bij stil om te bepalen hoe belangrijk dat aspect in je leven is. Is het een nice-to-have ‘randvoorwaarde’ of is het een echt belangrijk doel voor je.
Geef een weging aan al je loopbaanvragen door er bijvoorbeeld simpelweg een score van 1 tot 10 aan te geven. Dit kan je later nog bijstellen, maar het gaat erom dat je het loopbaanelement echt individueel ‘vastpakt’.
Je kunt ook al je losse wensen in 2 kolommen zetten: ‘Must-have’ en ‘Nice-to-have’.
3) De factor tijd voor je laten werken.
Het liefst zouden we alles nu direct willen, zonder inspanning. Heerlijk vooruitzicht, maar zo zit de wereld en de natuur nu eenmaal niet in elkaar. Als je toch aan die verwachting vasthoudt, dan zal je jezelf nog vaker moeten teleurstellen.
Probeer eens te denken in een lange termijn richting waar je stap voor stap naar toe beweegt, in plaats van het “I want it all now” perspectief.
Het hoeft niet allemaal nu ineens. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Sommige misstappen zijn daarbij waardevoller, dan en kaarsrechte lijn op je doel af.
En onthoud dat als je een verkeerde keuze maakt, dat dat dan waarschijnlijk één van je belangrijkste leermomenten zal zijn. Accepteer dat je leeft en dat je pas echt leert door ervaring. Durf te falen.
4) Chaos in je hoofd, structuur op papier
Net als met je takenlijst, geeft het rust en ruimte in je hoofd om alle elementen uit je loopbaanvragen op papier te zetten. Je weet zeker dat je niks meer kan vergeten en je hebt het overzicht om structuur aan te brengen en prioriteiten te stellen.
Maak een onuitputtelijke lijst met al je wensen ten aanzien van je loopbaan. Van salariseisen, tot aan wat je de wereld wilt nalaten. Van maximale reistijd, tot concrete activiteiten waar je mee bezig wilt zijn.
Je zult merken dat je daarna veel effectiever kunt nadenken over loopbaanvragen en loopbaankeuzes.
Comments are closed.