Dit bericht laat je zien hoe je op basis van je eerste selectie een vervolgstap kunt maken, door de woorden uit je eerste selectie te concretiseren en specificeren. Dit gaat aan het hand van een aantal eenvoudige stappen die hieronder uiteen zijn gezet.
Je hebt nu een basis van post-its met daarop taken en handelingen die voor jou een trigger zijn voor de drijfveer FLOW.
De vervolgstap is om deze taken verder te concretiseren en specificeren daar waar mogelijk. Daarvoor enkele dubbelchecks:
A. Zijn de woorden op de post-it’s allemaal werkwoorden? Kom je woorden tegen die geen werkwoord zijn; kijk dan of je ze wel kan vertalen naar een werkwoord en schrijf deze op een nieuwe post-it. Check of de ‘niet-werkwoorden’ wellicht ook belangrijke randvoorwaarden zijn voor je. Schrijf deze woorden dan ook op in je notitieboek op de pagina met de eindeloze randvoorwaarden lijst.
B. Beschrijven de woorden concrete, individuele taken?
Beschrijft het werkwoord wat JIJ aan concreet het doen bent? Kun je de individuele handeling, die JIJ op dat moment uitvoert voor je zien? (Probeer ook mentale activiteiten als een handeling voor je te zien)
C. Specificeer tot op het bot!: Hoe ziet de handeling eruit die je aan het doen bent. Sta stil bij elk woord en neem even de tijd om de handeling nog specifieker te beschrijven. Het kan altijd specifieker! Bijvoorbeeld: analyseren; wat doe jij als je analyseert waarvan je in flow raakt; lezen, puzzelen, combineren, verbinden, uitpluizen, opdelen, etc. Laat je gedachten even de vrije loop en sta hier even goed bij stil.
D. Pas je post-its aan en vervang ze, indien je een beter, specifieker woord hebt gevonden om de handeling in uit te drukken.
E. Check of het woord (de taak) FLOW triggert, of misschien wel een andere drijfveer. Vind je de handeling leuk, los van CONTEXT en los van RESULTAAT?
Een belangrijke vraag is of je de handeling ook leuk zou vinden als het uiteindelijk niets oplevert en niet ‘af’ is aan het eind van de dag?
Alleen door deze vraag kan je FLOW isoleren van andere typen drijfveren. Dit is dus echt een essentiële stap.
– Wat ga je doen als je de hele dag iets moet gaan doen, zonder resultaat? Wat zou je als bezigheidstherapie beschouwen?
– Zorgt het behalen van het doel voor een gevoel van competent zijn, of trots ; Vraag je dan af of de drijfveer TROTS wordt getriggerd.
– Doe je het om iemand, of een groep blij te maken? Dan gaat het misschien om ZINGEVING.
NB: Lees voor een goed begrip van het onderscheid tussen de verschillende drijfveren, (nogmaals) het document:
Drijfveren overzicht.
F. Plak de post-its die een andere drijfveer triggeren in je notitieboek op een aparte pagina. Je gaat deze later nog gebruiken.
Je hebt nu allemaal post-its met concrete triggers naar taken, handelingen en activiteiten die jou een gevoel van flow kunnen geven.
G. Check nu welke werkwoorden synoniemen van elkaar zijn en groepeer deze.
Welke werkwoorden geven in essentie dezelfde handeling weer. Plak deze post-it’s bij elkaar in groepen. Focus puur op de theoretische definitie van het woord.
LET OP: Iedereen heeft ongemerkt de neiging om groepen te maken op basis van een thema, of op basis van toepassing van een groep woorden. (bijvoorbeeld teamwork, leren, sport, prive, etc). Zorg daarom dat je goede focus houdt op de algemene, theoretische definitie van de woorden. Maw: woorden die precies dezelfde handeling uitdrukken.
H. Kies per groep synoniemen de beste titel. Dat wil zeggen; kies -per groep woorden die dezelfde handeling aangeven- dat woord dat voor jou het meest specifiek de handeling beschrijft die je in flow brengt. Welk woord ‘klikt’ het beste bij je. Je kan ook nog een nieuw, verbeterd woord toevoegen en gebruiken al groepstitel.
Probeer dit niet puur te beredeneren, maar kies uiteindelijk intuïtief welk woord het best voor je aanvoelt.
Door het benoemen van titels heb je nu een selectie en aanscherping gemaakt van in het aantal triggers dat je op post-its had staan. Deze vormt de basis om tot een geprioriteerde top 5 te komen van triggers die jou het stekst in FLOW brengen.
Comments are closed.