Onderaan dit artikel vind je een videolezing van professor Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie. Deze relatief nieuwe stroming binnen de psychologie richt zich op het verbeteren van de levens van ´gezonde´ mensen, waar de klassieke psychologie zicht met name richt op de ´geesteszieken´. De positieve psychologie streeft dus niet van ´min´ naar ´nul´(klassieke psychologie), maar van ´nul´ naar ´plus´.
Hij bespreekt de basisingrediënten voor een gelukkig leven vol duurzame voldoening en geluk in de video. Ik kan je aanraden om de gehele video te kijken (20 minuten), maar de kern van zijn boodschap vind je tussen 16.21 en 20.30.
Hij onderscheidt drie elementen die bijdragen tot menselijk geluk:
1. Plezier
Plezier is een rauw gevoel. Je kan plezier dus persoonlijk opmerken en beleven. Mindfulness is een methode die de beleving van plezier kan verhogen in je leven.
Nadelen:
- De gevoeligheid voor plezier is erfelijk bepaald. Kort gezegd kan je jouw algemene ervaring van plezier maar met 15 à 20 procent verhogen
- Het effect van plezier is vergankelijk. Het positieve effect van plezier ebt weg met het verstrijken van de tijd, waardoor je opnieuw op zoek moet naar nieuwe elementen die je plezier verschaffen.
2. Flow (engagement)
Flow is een gemoedstoestand waarin je volledig geconcentreerd opgaat in een activiteit. Je bent lekker bezig en lijkt de tijd te vergeten. Dit gevoel merk je juist niet op, je bent als het ware in een roes of een trance, waarbij je alleen oog hebt voor de taak waar je mee bezig bent. Je voelt of ervaart flow dus niet in het moment zelf. Flow lijkt te ontstaan als je iets doet wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
Nadelen:
- Geen, maar je dient wel goed op zoek te gaan naar datgene wat je echt leuk vindt. Alleen die activiteiten, die je vanuit je hart graag doet kunnen een flow opwekken.
3. Zingeving (meaning)
Het belangrijkste element voor duurzaam geluk in je leven is zingeving. Jouw talenten inzetten voor een doel dat groter is dan jijzelf. Een hoger doel dus. Het meest kenmerkende element van zingeving, is dat het positieve effect ervan niet wegebt. Het zorgt voor een blijvend gevoel van voldoening, in tegenstelling tot plezier.
Ben je de afgelopen jaren al eens van baan gewisseld, of heb dit in ieder geval sterk overwogen? Overkomt het jou ook dat je na een jaar of twee ongeveer (steeds) uitgekeken bent op je functie? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat een gebrek aan zingeving hiervan de oorzaak is. Voor welk hoger doel ben jij eigenlijk aan het werk? Ben je jezelf er wel bewust van? Op welke manier draagt de organisatie waar je voor werkt bij aan een serieuze verbetering in de wereld? Welk hoger doel dien jij via je werk?Als je helemaal niets kan bedenken in je huidige job is het misschien tijd om jezelf af te vragen of je wel op de juiste plek zit op dit moment. Tijd om op zoek te gaan naar het doel dat groter is dan jou zelf en je daaraan te committeren om het duurzame geluk waar Seligman het over heeft te gaan ervaren.
Klik hier als bovenstaand filmpje niet goed afspeelt.
Comments are closed.