NB: Onderaan staan 2 oefeningen, die je helpen bij het maken van loopbaankeuzes.
Iedereen komt eens op een punt in zijn loopbaan, waarbij pro-actieve loopbaankeuzes gemaakt moeten worden. Je bent misschien vanuit je opleiding min of meer in een eerste baan (en tweede, derde, etc.) gerold. Vaak zonder er echt bewust en actief voor te kiezen.
Maar iedereen komt het moment tegen in de loopbaan dat er zich even niets vanzelf aandient en er pro-actieve loopbaankeuzes gemaakt dienen te worden. Waarbij zich voor het eerst vragen aandienen als “Wat vind ik nu eigenlijk echt leuk?” en “Welke gerichte keuzes wil ik nu maken voor de langere termijn?”
Veel mensen hebben nooit heel uitvoerig over die vragen nagedacht en daarom kan het soms wat onwennig, of zelfs confronterend aanvoelen. Confronterend misschien zelfs, omdat men zich op dat moment realiseert dat de zelfkennis op dat gebied misschien nog vrij beperkt lijkt.
Maar…………………. Je weet veel meer dan je denkt!
Er zijn 2 factoren die het gevoel van onzekerheid (ten onrechte) in de hand spelen:
1) Dagelijks denk je meerdere malen onbewust na over wat je nu eigenlijk wilt en kunt. Omdat het onbewust is, kan je de informatie niet in een oogwenk boven tafel krijgen. Daarmee lijkt het misschien, alsof je weinig kunt bedenken dat je hebt bij het maken van loopbaankeuzes.
Het fijne is dat net onder de oppervlakte een schat aan informatie voor het oprapen ligt. Ik merk het in mijn praktijk keer op keer. Vrij eenvoudig kunnen vele aanknopingspunten naar passie, voorkeuren, talenten en interessegebieden worden gevonden.
2) Passie staat niet aan of uit, het is niet zwart of wit.
De mate waarin je passie ervaart (of kan benoemen wat je nu echt leuk vind om te doen) bevindt zich ergens op een schaal van nul tot honderd. Iedereen heeft honderden, misschien zelfs duizenden passies. Alleen passies die zich richting de honderd op de schaal bevinden zijn schaarser. Gek genoeg is dat wel vaak de maatstaf waaraan mensen voor zichzelf afmeten of ze een passie hebben. “Is het niet honderd, dan is het dus nul.”
Het mooie is dat er veel ruimte zit rond het midden van die geleidende schaal. En die ruimte kan je simpelweg benutten door je perspectief ten aanzien van het ervaren van passie iets te nuanceren. Koester wat je al hebt en wat dus rond het midden van de schaal zit. Focus je aandacht op die activiteiten en breng ze meer in praktijk. Je zult vanzelf merken dat er veel meer passie schuilt in die aspecten die je misschien eerst over het hoofd zag.
Oefeningen
1) Pak een notitieboek. Loop je leven chronologisch door. Schrijf alles op wat je ooit maar half leuk en interessant hebt gevonden. Zoek naar die dingen die misschien wel in het nieuwe perspectief van passie vallen.
2) Omcirkel de 10 aspecten uit je lijst die voor je gevoel het hoogst scoren. Onderneem voor elk van die 10 aspecten een actie om het meer in je leven te brengen en te ervaren of de passie (weer) meer opbloeit.
Denk aan:
– Neem een abonnement op een blad over een onderwerp dat je interesseert.
– Neem een proefles van een sport of activiteit die je leuk vind.
– Kijk een film of lees een boek over een bepaald onderwerp.
– Spreek af met iemand die datgene doet wat jij ook leuk vind en laat je inspireren
Kortom, koester wat je al weet, schat het op de juiste waarde en ga er in kleine of grote vorm mee aan de slag. Breng het meer in je leven en laat de passie verder opbloeien. Dit zal je helpen om bij het maken van de juiste loopbaankeuzes.
Comments are closed.