“Ik vind veel dingen wel leuk en OK om te doen, maar er springt niet echt iets uit wat ik ECHT leuk vind, of wat ik als PASSIE zou betitelen. Hoe kom ik nu verder en hoe kan ik nu echt mijn passie vinden?”
Herkenbare vraag? Lees dan snel verder over het HOE van passie vinden.
We kennen allemaal dat beeld van de dierenarts die op 6-jarige leeftijd al volledig gepassioneerd was over dit beroep. En die het beroep van dierenarts nu na vele jaren nog steeds met een bizar hoge dosis passie uitvoert. De vraag: hoe vind ik mijn passie is voor die persoon nooit aan de orde geweest zo lijkt het…………
We kennen dit (of een vergelijkbaar beeld) maar al te goed, terwijl er relatief maar heel weinig mensen zijn die precies in dit plaatje passen,….echt waar. Het is een beetje het ‘facebook’ beeld rondom passie. Een ideaalbeeld, waarbij de ‘plussen’ vele malen groter en de ‘minnen’ vele malen kleiner lijken. Dit ideaalbeeld werkt niet altijd in ons voordeel bij het aanwakkeren van onze eigen passie. Ik zal dit hieronder toelichten.
De valkuilen
Er zijn twee valkuilen die je ‘gevangen’ kunnen houden wanneer je voor je gevoel te weinig passie ervaart. Die valkuilen zijn:
- Meer, of harder nadenken over waar je passie ligt
- Op andere plekken gaan zoeken naar meer passie
Toelichting
- Onthoud goed dat je niet kunt bedenken waar je passie ligt, je kunt het alleen voelen en ervaren als je er in aanraking mee bent. Meer nadenken over waar je passie nu ligt gaat je dus niet verder helpen.
- Daarnaast benaderen we passie vaak als een grote roze wolk, als een soort utopisch doel, waarbij het alleen nog maar rozengeur en maneschijn is, al je problemen verdwijnen en je nooit meer te maken hebt met motivatie-issues………Maar ik moet je teleurstellen helaas……dat is en blijft een utopie.
Toch is dat beeld vaak de maatstaf waar tegen we ons eigen passie niveau afmeten. We willen dat de beleving van onze eigen passie ons die roze wolk gaat bezorgen. Daarmee leggen we de lat vaak zo hoog, dat we die onmogelijk zullen bereiken en onszelf dus teleurstellen in wat onze passie ons brengt. Het gevolg is dat we op nieuwe ‘plek’ naar een nieuwe passie gaan zoeken die ons hopelijk toch weer naar die roze wolk gaat brengen.
Wat is dan de juiste aanpak?
De juiste aanpak begint bij de vorming van een juist beeld, of perspectief ten aanzien van passie en de beleving ervan. En wat is dat beeld dan, vraag je jezelf nu af:
Het ontwikkelen van je PASSIE werkt volgens dezelfde principes als het ontwikkelen van je SMAAK; door bewust te proeven ga je de ultieme (combinatie van) kwalitatieve ingrediënten ontdekken.
- Je proeft iets en het is lekker of niet lekker. Niks meer en niks minder.
- Je kan niet verklaren waarom je iets lekker vindt. Je proeft gewoon en het is lekker of niet. Punt. Heel persoonlijk en heel feitelijk.
- Je ontwikkelt je smaak door heel bewust te proeven. Bijvoorbeeld door verschillende varianten van hetzelfde ingrediënt naast elkaar te proeven. De enige vraag die je jezelf blijft stellen is: Wat is het lekkerst? En je blijft op zoek naar een verdere verfijning.
- Door heel veel proeven, verfijnt je smaak en kan je beter nuances tussen smaken opmerken.
- Door veel te experimenteren met ingrediënten, combinaties en bereidingswijze kom je uiteindelijk tot een goddelijk gerecht.
De stappen in de praktijk
1. Maak een lijst met echt alle dingen in je werk en privé die je “wel OK” vindt. Dit kunnen losse ingrediënten of hele gerechten zijn.
Schrijf grote en kleine, algemene en specifieke dingen op. Van muziek tot innovatie, van het coachen van juniors tot het geven van presentaties, van gezondheidszorg, tot een specifieke programmeertaal. Van een klant echt adviseren, tot de planning onder controle hebben. Schrijf echt alles op.
2. Benader al die dingen die je “wel OK” vindt als een chef-kok en ga heel pro-actief op zoek naar het ultieme gerecht, door heel veel te proeven, proeven, proeven.
– Proef al die dingen door ze te doen, op te zoeken in de praktijk en heel bewust te ervaren.
– Vraag jezelf af wat echt het lekkerst smaakt als je zou moeten kiezen.
– Vraag jezelf af, of je het ingrediënt of gerecht verder zou kunnen verbeteren of verfijnen.
– Focus op het proces, het doel is een punt op de horizon. Blijf in die richting bewegen.
Vindt je het leuk om juniors te coachen op je werk? Overweeg dan eens een training te geven aan een jeugd team op jouw sportvereniging. Houdt je van innovatie? Bezoek eens een workshop of congres hierover. Ben je gek op muziek? Leer een (ander) instrument te spelen, geef een miniconcert tijdens kerst met je schoonvader, of bezoek een festival. Of ga naar de mediamarkt en luister jouw favoriete nummer op verschillende, superdure koptelefoons.
3. In alles wat je doet zit een mogelijkheid om te proeven. Bedenk dit van tevoren en benut deze mogelijkheden optimaal.
Familiebezoek? Welke neef of tante, heeft een leuke werkgever, baan, of hobby die bij jou in het “wel OK” lijstje staat. Je hoeft er maar 1 vraag over te stellen en je kunt een half uur lang heel bewust proeven.
Werkoverleg met je team? Welke vraag, todo, of project ligt in jouw “wel OK” gebied? Biedt je zelf om dit op te pakken aan en proef eraan.
Algemene ledenvergadering van je vereniging? Zie hierboven.
Onderweg? Lees een boek, luister een podcast, kijk een video, over een onderwerp uit je “Wel OK” lijst. Pak een dag of een week later iets anders over hetzelfde onderwerp en bepaal vervolgens welke van de twee het lekkerst smaakte. Welk onderdeel, of aspect (ingrediënt) maakte dat dit het lekkerst smaakte?
Hoe dichter je bij je ultieme gerecht in de buurt komt, hoe dichter je ook bij de utopische beleving van de gepassioneerde dierenarts in de buurt komt. Want dat ideaalbeeld blijft toch altijd stiekem een beetje aan ons trekken.
Comments are closed.